Elektrische auto’s: de voor- en nadelen

 Elektrische auto’s: de voor- en nadelen

In de laatste paar jaren hebben de elektrische auto’s hun intrede gemaakt. De een is helemaal enthousiast over elektrisch rijden, terwijl de ander zich afvraagt hoe voordelig zo’n elektrische auto nou eigenlijk is. Daarom zetten wij de voor- en nadelen van een elektrische auto voor je op een rij.

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto heeft geen benzine- of dieselmotor. Deze is vervangen door een of meerdere elektromotoren. Bovendien is de auto voorzien van een grote batterij, die je kunt opladen aan een laadpaal. Daarnaast heb je nog de hybride auto’s: auto’s die over én een brandstofmotor én een elektromotor beschikken.

Voordelen

1 Geen wegenbelasting

De Belastingdienst betaalt een beetje mee aan jouw elektrische auto. Wanneer je in bezit bent van een elektrische auto, betaal je namelijk geen wegenbelasting – ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Ook betaal je geen aanschafbelasting. Als je zakelijk een elektrische auto leaset, is de bijtelling lager dan een diesel- of benzineauto. De bijtelling voor een elektrische auto is namelijk in plaats van 22 procent, 12 procent. Wel moet je voor een elektrische auto een autoverzekering afsluiten. Via Geennee kun je eenvoudig een autoverzekering afsluiten, in welke situatie dan ook.

2 Beter voor het milieu

Het is een feit dat elektrische auto’s beter zijn voor het milieu dan auto’s die rijden op brandstof. Dit komt omdat elektrische auto’s geen milieuvervuilende stoffen uitstoten. Wanneer je kiest om de weg te trotseren in een elektrische auto, help je mee om het milieu te verbeteren. Let er wel op dat door de stroom waarmee jij jouw auto oplaadt, ook schadelijke stoffen vrijkomen. Hoe groener de stroom, hoe beter dat is voor het milieu. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om energie op te wekken met zonnepanelen.

3 Goedkoper in onderhoud

Met een elektrische auto heb je over het algemeen lagere onderhoudskosten dankzij de elektromotor. Een elektromotor heeft namelijk minder bewegende onderdelen dan een diesel- of benzineauto.

Nadelen

1 Verzekering is iets duurder

Een autoverzekering kun je eenvoudig afsluiten bij verzekeraars zoals Alpina. De meeste autoverzekeraars hanteren geen verschil wat betreft premie, of het nu gaat om een elektrische auto of een diesel- of benzineauto. Daarentegen is een elektrische auto wel duurder in aanschaf, wat betekent dat het verzekeren van een elektrische auto wel wat meer gaat kosten. Bovendien is een elektrische auto vaak zwaarder door de grote batterij, wat ook bijdraagt aan een duurdere verzekering. De hoogte van de autoverzekering wordt dus bepaald aan de hand van de zwaarte van de auto en de aanschafwaarde.

2 Beperkte actieradius

Ook al is de actieradius zich aan het verbeteren, loopt de elektrische auto nog wel achter op de diesel- en benzineauto’s wat betreft de actieradius. Een elektrische auto kan namelijk maar 200 tot 500 kilometer rijden op een volle batterij. Een benzineauto kan al gauw 750 kilometer volhouden.

onlino

Related post