Wat te doen in Napels? Dit zijn 7 mooie bezienswaardigheden

 Wat te doen in Napels? Dit zijn 7 mooie bezienswaardigheden

De derde stad van Italië, Napels, is een van de meest interessantste steden van Europa. Napels heeft namelijk een rijke historie dat gepaard gaat met kunst en indrukwekkende gebouwen. Daarnaast kun je hier natuurlijk genieten van heerlijk eten. Redenen genoeg om Napoli eens te bezoeken. Hieronder staan zeven mooie bezienswaardigheden Napels die je tijdens jouw tripje niet mag overslaan.

1. Pompeï

Een vulkaan in de buurt van Napels, Vesuvius, barstte in 79 na Christus uit. Een aantal dorpjes werden compleet overspoeld door de as die de vulkaan uitspuwde. Een van deze dorpjes was Pompeï. Een aantal eeuwen later werd Pompeï herontdekt en wat bleek: het was allemaal heel goed bewaard gebleven. Vandaag de dag kun je nog steeds Pompeï bezoeken en het theater, forum, arena’s en huizen bezichtigen. Tijdens een wandeling door de stad ga je zeker versteld staan dat veel van deze gebouwen zijn gebouwd in de jaren voor Christus. Niet voor niets dat Pompeï dan ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Wil je Pompeï bezoeken? Ga dan met een gids die jou alles laat zien.

2. Vesuvius

Over de vulkaan gesproken: de vulkaan Vesuvius is nog altijd actief. Toch komt er niet veel meer dan stoom uit, maar hij wordt wel altijd goed in de gaten gehouden. De laatste keer dat de vulkaan iets van zich liet merken was in 1944. Ook kun je deze vulkaan met eigen ogen bewonderen. De trein brengt jou al een heel eind naar boven, maar de laatste 130 meter moet je met de benenwagen afleggen. Eenmaal bovenaan kun je genieten van het prachtige uitzicht over Napels.

3. Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Het Museo Archeologico Nazionale di Napoli – een hele mond vol – is een aanrader wanneer je van vele opgravingen en schatten houdt. Dit archeologische museum staat er namelijk vol mee! Bovendien vind je hier vooral artefacten en verzamelingen uit de Antieke oudheid. Daarnaast kun je hier ook fondsen vinden die tijdens de opgravingen bij Pompeï en de andere dorpjes zijn gevonden. We kunnen wel zeggen dat dit museum een bezienswaardigheid is die je niet mag overslaan. 

4. Cimitero Delle Fontanelle

Toen de pest rond 1600 uitbrak waren er veel slachtoffers. Al deze slachtoffers moesten een plekje krijgen en zo ontstond het Cimitero Delle Fontanelle – letterlijk vertaald het kerkhof van de schedels. Tot 1836 werd deze plek gebruikt als begraafplaats voor mensen die waren overleden aan een epidemie. Een aantal jaren later werd de begraafplaats netjes gesorteerd en schoongemaakt. Vandaag de dag kun je deze ondergrondse begraafplaats nog steeds bezoeken. Het is een unieke plek in de wereld waar je veel te weten kunt komen over de geschiedenis. 

5. Castel Nuovo

Een van Napels’ pareltjes is het Castel Nuovo. In 1279 begonnen ze aan de bouw van dit kasteel, omdat de stad beschermd moest worden. Helaas is er weinig over toen men in dat jaartal aan de slag ging. Napels viel namelijk een aantal jaren later in handen van Alfonso V en die wilde graag dat het kasteel herbouwd werd. Hij wilde onder andere dat de toegangspoort gemaakt werd van wit marmer. Alleen de koepel dateert nog uit het jaartal 1279. Verspreid over verschillende jaren hebben er een aantal grootheden gewoond zoals Charles II, koning Ladislaus en koning Robert. Tegenwoordig kun je het kasteel bezoeken en binnenin vind je het Museo Civico: een museum gevuld met oude kunst uit de veertiende tot negentiende eeuw. 

6. Museo di Capodimonte en Palazzo Reale

Ga terug in de tijd en ga op bezoek bij twee paleizen: Museo di Capodimonte en Palazzo Reale. Het Museo di Capodimonte is nu omgetoverd tot een kunstmuseum maar je ziet er nog wel in terug dat het ooit een paleis is geweest. Het kent namelijk wel 150 kamers die een voor een gevuld zijn met kunststukken. Bovendien is de buitenkant alleen al een plaatje an sich. Dan heb je nog het Palazzo Reale, oftewel het Koninklijk Paleis: een paleis dat een grote bouwhistorie kent. In 1602 begonnen ze namelijk al met bouwen maar in 1843 was het pas af. Je vindt het Palazzo Reale vlak bij de haven van Napels. 

7. Chiostro di Santra Chiara

Napels kent veel kerken. Heel veel! Toch is het Chiostro di Santra Chiara een bezoek waard. Ook al ziet het er aan de buitenkant niet veelbelovend uit, aan de binnenkant zal je je ogen uitkijken. Deze kerk heeft namelijk een prachtige binnenplaats gevuld met gekleurde zuilen, muren en een mooi tegelwerk. Andere mooie kerken in Napels zijn de kathedraal van Napels, de Santa Restituta en de Gesù Novo. 

Lilian

Related post